Mantelzorg ontlasten. Hoe doe je dat? Lees meer over de mogelijkheden van De Thuiszorg Student

Hoe kun je mantelzorgers ontlasten?

Mantelzorgers verdienen het om vaker ontlast te worden. Waarom? Omdat, hoe mooi het principe ‘mantelzorg’ ook is, overbelasting al snel op de loer ligt.

Het valt voor heel veel mensen simpelweg niet mee om zorg voor een naaste te combineren met werk, gezin en/of hobby’s.

Eén ding staat vast: ook als mantelzorger heeft u recht op een eigen leven. Ruimte en tijd voor uzelf én anderen. Daarom delen we hieronder 5 manieren om u als mantelzorger te ontlasten.

Hulp van vrienden, familie of buren

Hulp vragen is soms best lastig. Dat lijkt zeker voor mantelzorgers te gelden. Vaak omdat ze denken dat ze het alleen zouden moeten kunnen. En omdat ze anderen niet willen belasten met hun eigen zorgen.

Maar het kan zó veel verschil maken. Misschien kan iemand u helpen bij uw eigen huishouden. Zodat u dat niet óók nog moet doen, náást de mantelzorg. Of kan iemand boodschappen voor u doen, een paar keer per week.

Respijtzorg

Respijtzorg betekent dat iemand tijdelijk óf structureel de mantelzorg van u overneemt. Dat kan een familielid of vriend zijn. Maar u kunt ook respijtzorg inhuren (zie hieronder bij ‘Ondersteuning van een zorgstudent).

Zo kunt u even tijd voor u zelf nemen. Om uit te rusten en bij te tanken. Zodat u overbelasting voorkomt.

Hulp bij geldzorgen

Mantelzorgers ervaren ook vaak druk vanwege geldzorgen. Die ontstaan bijvoorbeeld omdat u minder of zelfs helemaal niet meer kunt werken.

Daarom is het goed om te weten dat u hier ondersteuning bij kunt krijgen. Bijvoorbeeld in de vorm van:

Hulp van uw werkgever

Wist u dat er op uw werk regelingen zijn voor mantelzorgers? Vraag er eens naar bij uw werkgever. Er is meer mogelijk dan u denkt!

Verder lezen over mantelzorg en werk >

Ondersteuning van een zorgstudent

Zoals hierboven al gezegd: u kunt ook iemand inhuren om u te ontlasten als mantelzorger. Iemand zoals een zorgstudent via De Thuiszorg Student.

Een zorgstudent kan bijvoorbeeld:

Kortom: u hoeft er als mantelzorger niet alleen voor te staan!

Bekijk ons zorgaanbod