Depressie bij ouderen

De Thuiszorg Student kan helpen bij het omgaan van depressiviteit met ouderen.

Bij 75% van de ouderen (55 tot 85 jaar) komen depressieve klachten voor. Dit zijn schrikbarend hoge cijfers. Zelfs na herstel is de kans op een nieuwe depressie zeer groot, namelijk meer dan 55%. Voorkomen is beter dan genezen, dit geldt al helemaal bij een depressie bij ouderen. Het is voor ouderen vooral belangrijk om contact met andere mensen te hebben, regelmatig te bewegen en structuur in de dag aan te brengen. Hoe kunt u hier uw oudere dierbare bij ondersteunen zonder dat het uw eigen leven op zijn kop zet? Bekijk onze praktische tips.

De vaccinaties zijn gestart. Onze zorgstudenten doen mee aan het vaccinatieprogramma van de GGD.

Onze zorgstudenten werken Coronaproof – Lees onze corona maatregelen

Bel: 085-3013841

Depressieve klachten herkennen

Een depressie bij ouderen kan lange tijd onopgemerkt blijven. We zijn vaak goed in staat om klachten of symptomen verborgen te houden. Vooral ouderen vinden het moeilijk om hun kinderen of kleinkinderen met hun problemen te belasten. Daarom is het voor u als naaste zo belangrijk om de symptomen vroegtijdig te herkennen:

  • Slapeloosheid of veel slapen
  • Weinig energie en levenslust
  • Slechte concentratie
  • Verminderde eetlust/ veel eten
  • Weinig interesse in dagelijkse activiteiten

Let op: de aanwezigheid van depressieve klachten wijst nog niet direct op een depressie. Bij mensen met dementie komt in 25% van alle gevallen een depressie voor. Dit laat zien dat ouderen hier wel gevoeliger voor zijn.

Omgaan met een depressie bij ouderen

Ouder worden gaat gepaard met een verminderde energie, ongemakken, vergeetachtigheid en vaak ook eenzaamheid. Bovendien lijken veel depressieve klachten op beginnende dementie. Dit is de reden dat een depressie bij ouderen vaak niet wordt herkend en te laat wordt behandeld.

Wanneer u als naaste depressieve klachten herkent is het goed om hier de huisarts van op de hoogte te stellen. Deze kan doorverwijzen of een behandeling starten. Behandeling bestaat vaak uit therapie, iets dat goed helpt. Soms worden medicijnen (antidepressiva) voorgeschreven.

Omgaan met een depressie bij ouderen is niet makkelijk, vooral niet met een grote kans op een terugval. Als naaste kunt u hier actief iets aan doen. Door ervoor te zorgen dat de oudere meer beweegt en in goed gezelschap is.

De Thuiszorg Student ondersteunt depressieve ouderen

Hoe kunt u uw (dementerende) ouder/ ouders of familielid helpen bij het voorkomen en oplossen van depressieve klachten? De Thuiszorg Student biedt u de nodige ondersteuning. We werken samen met tientallen enthousiaste studenten die een grote affiniteit met ouderen hebben.

We kijken eerst welke zorgstudent het beste met uw naaste matcht. Met onze ruime kennis en ervaring op het gebied van ouderen met (beginnende) depressie weten we deze match vaak snel te maken. De student bezoekt regelmatig de oudere, net zo vaak als nodig is. Hierbij heeft u de keuze uit twee uurtjes per week tot meerdere dagdelen per week. Samen bekijken we welke hulpvorm het beste op de situatie van de oudere maar ook op uw wensen aansluit. De Thuiszorg Student biedt particuliere thuiszorg en kan al op korte termijn worden ingezet.

We ontlasten en ontzorgen

De zorg voor een uw ouders (of beiden) of een ouder familielid kan zwaar zijn. Dat is al helemaal het geval wanneer hier ook nog eens depressieve klachten of zelfs een depressie bij komen kijken. Vertrouw op onze expertise en de kracht van onze studenten. Ze verdrijven eenzaamheid en toveren weer een lach op het gezicht van uw dierbare.

Een maatje, een vriend en een luisterend oor, dat is wat de student voor uw oudere dierbare is. Iemand om tegenaan te praten, met een lach en een traan. Samen boodschappen doen, tuinieren, de krant lezen of radio luisteren. Maar ook een wandeling maken of een hobby beoefenen: beweging en afleiding is belangrijk. We doen er alles aan om depressieve klachten zo snel mogelijk naar de achtergrond te schuiven. Samen staan we sterk.