Mantelzorg

Als mantelzorger heeft u de zorg voor uw dementerende, hulpbehoevende of chronisch zieke familielid op zich genomen. Natuurlijk is het ook mogelijk om deze ondersteuning op een andere manier te regelen, bijvoorbeeld via De Thuiszorg Student. We geven meer informatie over wat er van u als mantelzorger verwacht wordt en hoe het met mantelzorgvergoeding en mantelzorgondersteuning zit.

Ik ben mantelzorger

Een op de drie Nederlanders is mantelzorg. Dit betekent dat Nederland ruim 4 miljoen mantelzorgers telt. In de meeste gevallen verleent een mantelzorg minimaal acht uur per week (intensieve) zorg aan een naaste.

U bent mantelzorger voor uw partner, ouder(s) of een familielid. Wat wordt er van u verwacht? U bent geen beroepsmatige zorgverlener maar heeft wel een aantal zorgtaken. Denk hierbij aan persoonlijke verzorging, sociaal contact, gezelschap, troost of een luisterend oor.

De Thuiszorg Student is er voor u en alle andere mantelzorgers. Op onze website vindt u informatie en advies. Ook kunt u bij ons ondersteuning voor mantelzorg aanvragen.

Moeder wordt geknuffeld door dochter

Kosten en vergoedingen

Als mantelzorger maakt u extra kosten zoals zorgkosten en vervangende zorg. Hier hoort ook de ondersteuning van De Thuiszorg Student bij. U heeft recht op een mantelzorg vergoeding (subsidie mantelzorg). Deze vergoeding is soms via de aanvullende zorgverzekering mogelijk. In sommige gevallen kunt u een persoonsgebonden budget aanvragen.  Iemand die zorg nodig heeft en dit zelf inkoopt krijgt een persoonsgebonden budget (pgb). Dit bedrag mag de ontvanger gebruiken om de mantelzorger van te betalen.

Hoe zit het met de mantelzorg vergoeding belastingdienst? Sommige zorgkosten zijn aftrekbaar van de belastingdienst. Daarnaast is het mogelijk om een mantelzorgvergoeding waardering bij het WMO loket van de gemeente aan te vragen.

Hulp voor de mantelzorger

Een mantelzorger heeft het vaak zwaar. Meer dan de helft besteedt meer dan 10 uur per week aan het verzorgen, koken, gezelschap houden of opruimen met en voor de naaste. Vaak betreft dit een (dementerende) oudere of iemand met een chronische ziekte.

Zorgen voor iemand is een mooi gebaar en dankbaar werk. Maar het kost ook veel tijd en energie. Soms gaat dit ten koste van het eigen sociale leven, het gezin, werk of de gezondheid. Aanvullende mantelzorg (mantelzorgondersteuning) is dan gewenst.

Mantelzorgondersteuning kan op verschillende manieren plaatsvinden. Ten eerste valt te denken aan vervangende mantelzorg waarbij alle of veel taken uit handen worden genomen. Hulp bij mantelzorg bestaat uit het gezelschap houden van de hulpbehoevende/oudere, boodschappen doen, samen koken en ondersteuning bij een hobby of activiteit.

De Thuiszorg Student: mantelzorgondersteuning

Met een enthousiast team van uitstekende studenten ondersteunen we mantelzorgers. Onze mantelzorgondersteuning bestaat uit het ontlasten van mantelzorgers zodat deze meer vrije tijd overhouden of minder stress ervaren. Herkent u zich in de zware taken die mantelzorg met zich meebrengt? U bent niet de eerste en zeker niet de laatste die voor mantelzorgondersteuning kiest.

We matchen een van onze studenten aan uw naaste. Met onze ervaring en kijk op de mantelzorg weten we precies wat u en uw naaste nodig hebben. Natuurlijk alles in overleg: u weet als geen ander hoe wij u kunnen ontzorgen. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag mantelzorgondersteuning en de bijbehorende mantelzorgvergoeding aan.

Onze zorgstudenten werken Corornaproof – Lees onze corona maatregelen