Eenzaamheid ouderen en senioren

Eenzaamheid onder ouderen in Nederland: de cijfers in 2019

Hoe is het momenteel gesteld met de eenzaamheid onder ouderen in Nederland? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzoekt dit ieder jaar. Niet alleen voor ouderen overigens; ook jongere doelgroep worden in het onderzoek meegenomen.

Het laatste onderzoek is gedaan over het jaar 2019. Wat zeggen de cijfers? We geven hieronder een samenvatting.

1 op de 10 voelt zich ‘sterk eenzaam’

Het CBS maakt onderscheid in:

  • Niet eenzaam
  • Enigszins eenzaam
  • Sterk eenzaam

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 10 Nederlanders zich ‘sterk eenzaam’ voelt. Dat geldt dus ook voor de oudere doelgroepen: 55+. Daar zijn verschillende oorzaken voor.

Hoe ouder, hoe eenzamer

De stelling ‘hoe ouder, hoe eenzamer’ is slechts ten dele waar. Op dit vlak lijken vooral alleenstaande ouders zich gemiddeld nóg eenzamer te voelen dan 75-plussers, bijvoorbeeld.

Wel is het zo dat ouderen zich wat vaker ‘enigszins eenzaam’ voelen. Daarnaast is er nog een ander belangrijk verschil tussen jongeren en ouderen:

Sociale en emotionele eenzaamheid

Het CBS noemt 2 soorten van eenzaamheid:

  • Sociale eenzaamheid: behoefte aan meer contact met andere mensen
  • Emotionele eenzaamheid: behoefte aan hechtere emotionele banden met andere mensen

Vanaf 75 jaar neemt de emotionele eenzaamheid sterker toe. Blijkbaar vallen dan belangrijke mensen uit het leven van de oudere weg. De partner, broers, zussen, vrienden. Juist de mensen met wie ze de diepste band hadden.

Bij jongere doelgroepen is het vooral de sociale eenzaamheid die groter is dan bij ouderen. Hierbij moet wel gezegd worden dat ook sociale eenzaamheid onder ouderen een groot probleem is. Het is vaak de combinatie van beide die zorgen voor de negatieve gevolgen van eenzaamheid.

Wil jij iets doen aan de cijfers van eenzaamheid onder ouderen?

Ben je student en zoek je een bijbaan in de thuiszorg? Dan willen we graag eens met je praten. Bijvoorbeeld over wat jij kunt doen om eenzame ouderen te helpen.

Neem contact op

Bent u op zoek naar particuliere thuiszorg? De Thuiszorg Student levert laagcomplexe thuiszorg en kan per direct starten. Bekijk ons hele zorgaanbod.

Auteur: Just

Just schrijft blogartikelen en doet werving en selectie