Student helpt tegen eenzaamheid

Eenzame ouderen helpen tegen betaling

“Hoe kan ik eenzame ouderen helpen?” Dat kan op vele manieren. En ja, zelfs tegen betaling. Wij werken met zorgstudenten die graag willen bijverdienen met een betekenisvolle bijbaan.

Bén jij zo’n student? Dan horen we graag van je:

Lees meer over een studentenbijbaan in de ouderenzorg >

Direct inschrijven! | Bekijk onze vacatures

Hoe kun je dan concreet ouderen helpen tegen eenzaamheid? Oftewel: waaruit bestaat je werk als zorgstudent? Bijvoorbeeld uit:

Bellen met eenzame ouderen

Hoe eenvoudig kan het zijn? Iedere week, misschien meerdere keren, de telefoon pakken en de oudere aan wie jij gekoppeld bent, even bellen.

Dan kletsen jullie over hobby’s, dingen die jullie meegemaakt hebben, gebeurtenissen in de wereld… Waarover dan ook, een gezellig gesprek maakt al een heel verschil.

Eenzame ouderen missen juist vaak iemand om hun verhaal aan kwijt te kunnen. Als jij dat luisterend oor biedt, voelt iemand zich direct al minder alleen.

Lees verder over bellen met eenzame ouderen >

Ouderen gezelschap houden

Beter nog dan bellen is iemand gezelschap houden. Een aantal keer per week op bezoek gaan, en gesprekken in levende lijve voeren.

En als je bij iemand op bezoek bent, kun je natuurlijk veel meer doen dan praten alleen. Wat dacht je van een spelletje doen? Iemand helpen met zijn of haar hobby? Tuinieren?

Enfin, er zijn veel dingen die je kunt bedenken. Wanneer je een oudere voor het eerst ontmoet, is het dan ook goed om te vragen wat hij of zij graag doet.

Lees verder over ouderen gezelschap houden >

Fietsen of wandelen met ouderen

Veel eenzame ouderen komen het huis niet meer uit. Niet omdat ze dat niet meer kunnen. Maar omdat ze geen reden hebben om naar buiten te gaan.

Als jij er bent, en je gaat samen met ze wandelen of fietsen (bijvoorbeeld in een duofiets), zal dat ze veel goed doen. Bewegende voort komen er vaak ook nóg meer verhalen los. Helemaal als ze rondwandelen of -fietsen in de plaats waar ze opgroeiden.

Lees verder of wandelen of fietsen met ouderen >

Hoe herken je eenzaamheid bij ouderen?

Eenzaamheid wordt niet altijd herkend, helaas. Daarom is het goed om te weten wat de oorzaken én symptomen zijn. Want dan kun je gerichter actie ondernemen.

Oorzaken

Eenzaamheid kent vele oorzaken. We kunnen ze hier niet allemaal noemen. Maar de 5 meestvoorkomende oorzaken zijn:

  • Alleen wonen; voor veel ouderen, zeker boven de 80, is dit het geval. Natuurlijk omdat veel mensen op die leeftijd hun partner verloren hebben.
  • Naasten verliezen; de partner, broers, zussen, overige familie, vrienden… Hoe ouder iemand wordt, hoe minder mensen van de eigen generatie nog leven.
  • Verhuizen; als je uit je vertrouwde omgeving moet verhuizen, waar alle mensen wonen waar je een band mee hebt, is het risico op eenzaamheid groot. Daarom willen ouderen ook zo lang mogelijk thuis blijven wonen.
  • Niet snel contact kunnen maken met nieuwe mensen; niet iedereen is even sociaal, en stapt zomaar op iemand af. Dus zeker na een verhuizing kan dit een grote rol spelen.
  • Pensionering; na het pensioen verliest iemand het contact met collega’s, en bijvoorbeeld klanten van het bedrijf waar hij/zij voor werkte.

Daarnaast is er nog een andere, overkoepelende factor: de individuele maatschappij waarin we leven. Dit is echt een ontwikkeling geweest in de tijd dat de oudere leeft.

Symptomen

Is een oudere eenmaal eenzaam? Dan kun je dat zien en merken. Wees vooral beducht voor de volgende symptomen:

  • Weinig eetlust; hierbij hoort ook vermagering, omdat een oudere minder eet.
  • Verdriet; eenzaamheid leidt tot je ellendig voelen. En dat uit zich in verdriet.
  • Ongezonde leefstijl; veel eenzame ouderen verzorgen zichzelf slechter. Eten ongezonder. Drinken meer. Gaan (weer) roken, etc.
  • Vaak ziek zijn; als je je niet goed voelt en ongezonder leeft, zul je ook vaker zien worden. Ook het risico op ernstige ziektes wordt groter. Daarom kunnen eenzame ouderen ook vroegtijdig overlijden.
  • Depressie; eenzaamheid kan tot allerlei psychische klachten leiden. Depressie is daarvan de ernstigste.

Je ziet: de gevolgen van eenzaamheid kunnen groot zijn.

Hoe kun je eenzaamheid verhelpen?

Het beste is om eenzaamheid te voorkomen. Daarvoor moet je iets doen aan de oorzaken. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk, zoals wanneer een oudere alleen komt te staan.

In dat geval kun je natuurlijk wel actie ondernemen: hulp inschakelen van mantelzorgers. Óf ondersteuning regelen via De Thuiszorg Student.

Hetzelfde geldt natuurlijk wanneer je de symptomen herkent.

Eenzaamheid is vaak ook niet eens moeilijk op te lossen. Kleine dingen kunnen al het verschil maken:

  • Even bellen en kletsen
  • Op bezoek gaan, om een spelletje te doen of samen de krant te lezen
  • De oudere meenemen naar buiten: om te wandelen, fietsen etc.
  • Zorgstudenten kunnen dit gezelschap bieden.

Extra eenzaamheid tijdens de kerst

Op het moment van schrijven komt de kerst er weer aan. Traditioneel de periode waarin nóg meer ouderen eenzaam zijn, en/of zich nóg eenzamer voelen.

Dat is ook niet gek: juist kerst is in onze maatschappij dé tijd om samen te komen met familie en vrienden. Die worden dan ook extra gemist wanneer die weggevallen zijn.

Door corona meer eenzaamheid onder ouderen

Deze tijd is de eenzaamheid onder álle mensen – dus ook ouderen – groter door corona. Door de maatregelen mogen mensen elkaar minder zien – en áls ze elkaar zien moeten ze op afstand blijven.

Dus vanwege kerst én corona (en het feit dat normaal gesproken al 1 op de 10 ouderen boven de 75 zich eenzaam voelen), is dit dé tijd om in actie te komen.

Want zelfs bij een lockdown is er veel mogelijk: een videoboodschap of -gesprek. Appjes sturen. Etc.

Nu is dat voor ouderen weleens lastig, omdat ze de techniek niet altijd begrijpen. Hoe mooi is het wanneer een zorgstudent de oudere hierbij helpt?

Kennismaken?

Wil jij eenzame ouderen helpen tegen betaling? Dat kan via ons: wij bieden studenten een betekenisvolle bijbaan in de zorg. Zo maak je écht een verschil voor mensen.

We zoeken zorgstudenten in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

Direct inschrijven! | Bekijk onze vacatures

 

Bent u op zoek naar particuliere thuiszorg? De Thuiszorg Student levert laagcomplexe thuiszorg en kan per direct starten. Bekijk ons hele zorgaanbod.

Auteur: Just

Just schrijft blogartikelen en doet werving en selectie