Ondervoeding ouderen dementie

Bellen met eenzame ouderen?

Wil jij iets doen tegen eenzaamheid door te bellen met ouderen? Dan zijn wij op zoek naar jou. En het mooie is: als je student bent, kun je dit via ons tegen betaling doen. Een win-win, voor jou en degene die je belt.

Lees meer over een studentenbijbaan in de ouderenzorg  

Waarom bellen met eenzame ouderen?

Het lijkt zo gewoon: contact maken met eenzame ouderen via de telefoon. Los je daar nou iets mee op?

‘Oplossen’ is misschien een groot woord. Maar feit is dat je een lichtpuntje kunt zijn voor ouderen die om een praatje verlegen zitten.

Bovendien is eenzaamheid echt een groot probleem onder senioren: 1 op de 10 boven de 75 jaar voelt zich ‘sterk eenzaam’. (Bron: CBS)

Eenzaamheid is méér dan dat gevoel alleen. Het kan ernstige gevolgen hebben:

 • Depressie
 • Meer risico op hart- en vaatziekten
 • Meer risico op de ziekte van Alzheimer
 • Ongezond gedrag (minder bewegen, ongezonder eten en drugsgebruik)

(Bron: eenzaam.nl)

Dus zeker weten: een regelmatig telefoontje kan een (klein) verschil maken.

5 tips voor gespreksonderwerpen

Vraag je je af waar je over zou kunnen praten met ouderen? Om je op weg te helpen, geven we hieronder 5 tips voor onderwerpen die jij óók interessant vindt. En die úren gespreksstof op kunnen leveren.

 1. (Jeugd)herinneringen
  Ouderen hebben al een heel leven achter de rug. Zij kunnen de prachtigste verhalen vertellen. Niet alleen over hun vroegste jeugd, maar ook ervaringen van later. Daarnaast zijn ouderen vaak ook geïnteresseerd in jóu. Ook als jonge student heb je ongetwijfeld veel te delen.
 2. Boeken en films
  Je kunt eens vragen welke boeken ouderen graag lezen. En welke films ze mooi vinden. En omgekeerd, natuurlijk. Misschien leidt dit wel tot een afspraak om eens samen een film te kijken, of boeken uit te wisselen.
 3. Muziek
  Iedereen houdt van muziek, alleen niet dezelfde. Nu is het met bellen wellicht lastig om elkaars muziek te laten horen. Maar ook dat kan opgevolgd worden met een afspraak om eens langs te komen. Het kan enorm leuk en grappig zijn om je te verwonderen om elkaars muzieksmaak.
 4. Hobby’s
  Ouderen hebben ook hobby’s. En dan bedoelen we niet alleen puzzelen en jeu-de-boules. Vraag gewoon eens wat ze graag doen, en deel je eigen interesses. Misschien hebben jullie zelfs iets gemeen, en/of kunnen jullie een keer samen iets gaan doen.
 5. Werk
  Het kan heel interessant zijn om te horen wat iemand gedaan heeft toen hij/zij nog werkte. Vroeger ging het natuurlijk heel anders dan nu. En wie weet ligt het werk dat iemand deed, wel in het verlengde van waar jij nu voor studeert! Vraag er eens naar, en laat je verrassen.

Vacatures in heel Nederland

Via ons, De Thuiszorg Student, kun je in heel Nederland bellen met eenzame ouderen. Let wel: het mooiste is als je niet alleen die activiteit doet, maar ook bijvoorbeeld af en toe bij iemand langsgaat. Bijvoorbeeld om te wandelen , koken of simpelweg gezelschap te bieden.

Bekijk onze vacatures >

Wie zijn wij?

Wij zijn De Thuiszorg Student. We bemiddelen tussen ouderen die meer contact willen, en studenten die een afwisselende en betekenisvolle bijbaan in de zorg zoeken.

Die bemiddeling is nodig: veel studenten wíllen graag een bijbaan met ouderen, maar weten hulpbehoevende senioren in hun buurt niet te vinden.

Tegelijkertijd zoeken veel ouderen gezelschap, maar weten niet waar ze die kunnen vinden. Daarbij speelt ook dat ze niet zomaar iedereen vertrouwen.

Daarom springen wij in: om vraag en aanbod aan elkaar te knopen. Zo garanderen we jou een mooie bijbaan met goede voorwaarden. En ouderen betaalbare hulp van een betrouwbare student.

Kennismaken?

Wil jij bellen met eenzame ouderen tegen betaling? Schrijf je dan in voor een eerste kennismaking. Je kunt ook direct solliciteren op één van onze vacatures. Dan hoor je snel van ons.

Schrijf je hier in

Auteur: Just

Just schrijft blogartikelen en doet werving en selectie