Fietsen met ouderen als bijbaan

Fietsen met ouderen als bijbaan

Fietsen met ouderen als bijbaan?! Ja, dat kan bij ons echt, als je student bent. (Wellicht náást andere dingen die je voor en met ouderen doet, zoals helpen met boodschappen of koken.)

Wij zoeken namelijk naar enthousiaste studenten die een betekenisvolle bijbaan zoeken naast hun studie.

Lees meer over een studentenbijbaan in de ouderenzorg

Bekijk onze vacatures

Waarom fietsen met ouderen?

Is dat nou wel ‘echte’ zorg, fietsen met ouderen? Ons antwoord: nou en of. Niet alle thuiszorg draait om medicijnen toedienen of steunkousen aantrekken. (Daarom is ‘thuishulp’ misschien ook een veel beter woord dan ‘zorg’, maar dat terzijde.)

Want fietsen? Daardoor voelen ouderen zich wezenlijk beter. En dat is toch waar het om draait als het om zorg gaat? Even een paar feiten op een rij:

Ouderen houden van fietsen

Geen bevolkingsgroep die meer van fietsen houdt dan senioren (65+). Ouderen ontspannen liever buiten de deur dan binnenshuis. Helemaal in de natuur. (Bron: fietsen123.nl)

Ouderen vrolijken ervan op

In Kopenhagen is er al vele jaren een project gaande, waarbij vrijwilligers met ouderen gaan fietsen. De oprichter, Ole Kassow, beschrijft hoe hij met ouderen over hun leven sprak, en hoe zij daarvan genoten. Want:

“Wanneer we oud worden, verliezen we de getuigen van onze verhalen en levens. Stel je voor dat er niemand mee is die heeft meegemaakt wat jij hebt meegemaakt. Stel je voor dat je niemand meer hebt om mee te lachen of te huilen. En stel je voor dat je weet dat je verhalen met jou zullen verdwijnen.”

(Bron: fietsenallejaren.nl)

Ouderen helpen door met ze te fietsen en over hun leven te praten: onderschat niet wat dat voor mensen betekent!

Ouderen blijven lichamelijk en mentaal gezonder

Het is al jaren bekend dat ouderen te weinig bewegen. Dat heeft allerlei redenen. Het belangrijkste is dat ze wél meer bewegen. Want daardoor blijven ze langer fit, zowel lichamelijk als mentaal. Zo hebben ze minder snel een dokter nodig, én kunnen ze langer zelfstandig blijven wonen.

Bij het project in Kopenhagen waren de positieve gevolgen van fietsen ook duidelijk te merken: ouderen die stil waren geworden, gingen weer praten. Oók buiten de fietstochtjes om.

Ook bij mensen met dementie maakte fietsen verschil: zij waren minder snel agressief.

Jouw inzet maakt verschil

Het moge duidelijk zijn: alleen al door ouderen regelmatig gezelschap te houden en met ze te gaan fietsen, maak je een belangrijk verschil.

Kun jij je een mooiere bijbaan bedenken?

Vacatures in heel Nederland

Via ons, De Thuiszorg Student, kun je in heel Nederland fietsen met ouderen. Let wel: het mooiste is als je niet alleen die activiteit doet, maar ook bijvoorbeeld af en toe bij iemand langsgaat. Bijvoorbeeld om te wandelen, koken of simpelweg gezelschap te bieden.

Bekijk onze vacatures >

Wie zijn wij?

Wij zijn De Thuiszorg Student. We bemiddelen tussen ouderen die meer contact willen, en studenten die een afwisselende en betekenisvolle bijbaan in de zorg zoeken.

Die bemiddeling is nodig: veel studenten wíllen graag een bijbaan met ouderen, maar weten hulpbehoevende senioren in hun buurt niet te vinden.

Tegelijkertijd zoeken veel ouderen iemand om bijvoorbeeld mee te gaan fietsen, maar weten niet waar ze die kunnen vinden. Daarbij speelt ook dat ze niet zomaar iedereen vertrouwen.

Daarom springen wij in: om vraag en aanbod aan elkaar te knopen. Zo garanderen we jou een mooie bijbaan met goede voorwaarden. En ouderen betaalbaar gezelschap van een betrouwbare student.

Kennismaken?

Wil jij fietsen met ouderen tegen betaling? Schrijf je dan in voor een eerste kennismaking. Je kunt ook direct solliciteren op één van onze vacatures. Dan hoor je snel van ons.

Schrijf je in   | Bekijk onze vacatures

 

Auteur: Just

Just schrijft blogartikelen en doet werving en selectie