activiteiten bij dementie dementie

12 leuke activiteiten voor dementerende ouderen

Gaat u om met dementerende ouderen? Dan vindt u het misschien lastig om goede activiteiten te bedenken. Daarom zijn wij voor u op zoek gegaan: wat zijn leuke dingen die jullie kunnen doen, waar jullie beiden plezier aan beleven?

De ideeën hieronder kunt u doen als u mantelzorger bent, óf professioneel met dementerende ouderen omgaat.

Waarom zijn activiteiten met demente ouderen zinvol?

Uit onderzoek blijkt dat het enorm zinvol is om dingen te ondernemen met ouderen met dementie. Want deze ouderen:

  • Blijven er gezonder door – zowel lichamelijk als geestelijk
  • Kunnen zich daardoor makkelijker aanpassen aan de gevolgen van dementie
  • Hebben er een betere kwaliteit van leven door

Voorwaarde is wel dat de persoon en zijn/haar behoeften hierbij centraal staan. Vraagt u zich daarom af: wat kan deze oudere met dementie nog? Wat vindt hij/zij leuk om te doen?

Neem de voorbeelden van activiteiten hieronder dan ook zeker niet klakkeloos over. Het zijn stuk voor stuk leuke activiteiten, maar ze moeten natuurlijk wel bij de persoon passen.

Activiteiten met muziek

Dat muziek goed is voor onze hersenen, is algemeen bekend. En dat verandert niet wanneer iemand dement raakt. Júist dan kunnen de juiste liedjes veel vreugde geven én het geheugen stimuleren.

1. Liedjes zingen

De oudere met dementie kent vast nog veel liedjes, ook van heel vroeger. Vraag daar eens naar: welke liedjes zong hij/zij graag als kind? Welke kent hij/zij nog? Vraag of de oudere ze met jou wil zingen. Dit kan voor heel veel leuke momenten zorgen.

2. Meezingen met muziek

Wat weet u van de muziekvoorkeur van de oudere? Vraag er gewoon naar; best kans dat hij/zij dat heel goed kan vertellen. Of kijk eens in de cd-collectie, als die er is.

Zoek deze muziek vervolgens op: op de radio, op een cd, via Spotify of YouTube. De mogelijkheden zijn tegenwoordig eindeloos. Zie vervolgens wat er gebeurt: wie weet begint de persoon zelf spontaan mee te zingen. Zing mee als u het liedje ook kent.

3. Dansen

Is de demente oudere nog goed ter been? Dan kunt u – naast meezingen – hem/haar ook uitnodigen om samen te dansen. Doe dit natuurlijk wel voorzichtig!

Creatieve activiteiten

Creatieve activiteiten kunnen ook heel uitdagend zijn voor iemand met dementie. Hoe dan ook: de hersenen creatief blijven gebruiken – en dat uitvoeren met de handen – stimuleert én zorgt voor blijheid.

4. Versieringen maken

Is het bijna kerst, Pasen of een andere feestdag? Is er iemand bijna jarig? Nodig dan de oudere met dementie uit om samen versieringen te maken. Bijvoorbeeld een slinger of een bloemstuk. Zeker als dit iets is wat de persoon vroeger leuk vond om te doen!

5. Ansichtkaarten maken

Hetzelfde geldt voor ansichtkaarten. Een leuke, eenvoudige activiteit om samen te doen. Niets zo leuk om ze vervolgens ook naar te sturen naar mensen die de dementerende oudere kent.

6. Een collage maken

Vraag aan de dementerende persoon waar hij/zij in geïnteresseerd is, of wat zijn/haar hobby’s zijn. Pak vervolgens alles wat u kunt vinden: tijdschriften, kranten, oude foto’s, etc. Nodig hem/haar uit om een collage te maken van die interesse of hobby. Geeft ook veel gespreksstof terwijl jullie werken!

Sportactiviteiten

Dit behoeft geen extra uitleg: bewegen is goed voor de hersenen. Dat geldt net zo goed voor personen met ‘een gezond stel hersenen’ als ouderen met dementie. En ook die ouderen kunnen nog genoeg bewegen!

7. Bewegen aan tafel

Ook als iemand niet meer makkelijk beweegt, is er aan tafel nog genoeg bewegen. Simpelweg de armen heen en weer bewegen, of het been strekken en weer neerlaten, maakt al verschil. Denk ook aan muziek maken door op een trommel te slaan of iets dergelijks. Alles is bewegen!

8. Wandelen

Kan de dementerende oudere nog wél goed op zijn/haar benen staan? Is het verantwoord om hem/haar mee te nemen naar buiten? Ga dan zo vaak mogelijk lekker wandelen. Een uitstekende manier om lichaam en geest te stimuleren. Onderweg komen er vaak leuke, onverwachtse gesprekken op gang.

9. Duofietsen

Heeft u de beschikking over een zogenaamde duofiets? Dat zijn fietsen waar 2 personen op kunnen zitten, en beide kunnen trappen. Daarnaast stuurt natuurlijk 1 van beiden. Zo kan de oudere met dementie ontspannen bewegen en van de omgeving genieten.

Rustige activiteiten

De activiteit hoeft natuurlijk niet perse heel actief te zijn. Zeker als iemand niet meer goed kan bewegen, bedlegerig is of simpelweg niet meer wíl bewegen: dan nog zijn er dingen te bedenken die toch leuk zijn om te doen. Én de hersenen stimuleren.

10. Fotoalbum bekijken

Vroege herinneringen zijn de laatste die verdwijnen bij dementerende ouderen. Daarom blijft het heel lang leuk en zinvol om een fotoalbum te bekijken. Veel zal nog herkenbaar zijn. En mooie verhalen op gang brengen.

11. Puzzelen

Veel mensen houden van puzzelen. Geldt dat ook voor de oudere waar het bij u om gaat? Trek dan weer eens een puzzel uit de kast. Wie weet vindt hij/zij het net zo leuk als vroeger.

12. Spelletje doen

Dat iemand dement is, wil niet zeggen dat ze spelletjes niet meer snappen. Denk aan sjoelen, ganzenborden of mens-erger-je-niet. Er staan bij de oudere thuis vast nog wel spelletjes in de kast.

Gebruik deze ideeën vooral ter inspiratie!

U ziet: er zijn heel veel activiteiten te bedenken die u met dementerende ouderen kunt doen. Hier hebben we er slechts 12 genoemd. Maar er zijn er 100-en.

Gebruik onze ideeën dan ook vooral ter inspiratie. Kijk allereerst naar de persoon zelf, naar wat hij/zij leuk vindt en nog kan.

Twijfelt u of een activiteit geschikt is? Overleg dan eerst met het netwerk van de demente oudere: zijn/haar familie, mantelzorgers en betrokken zorgmedewerkers (bijvoorbeeld van de thuiszorg of de huisarts).

Daarna bedenkt u vast veel activiteiten die jullie samen kunnen gaan doen. Daarom sluiten we af met een welgemeend: veel plezier!

Auteur: Just

Just schrijft blogartikelen en doet werving en selectie