Mantelzorg kan zwaar zijn bij Alzheimer en dementie. De Thuiszorg Student kan zorg aanbieden.

Mantelzorg bij dementie: begeleiding en tips

Mantelzorg is een zware taak. Dat geldt misschien wel dubbel voor mantelzorgers van dementerende ouderen. Bij geen enkele andere groep is de kans op overbelasting zó groot. En dat is niet gek:

Mantelzorg bij dementie vraagt vaak om een tijdsinvestering van 24 uur per dag, 7 dagen per week. Terwijl de zorgtaken heel intensief zijn.

Enkele cijfers uit 2020:

  • Ongeveer 320.000 mensen geven mantelzorg bij dementie
  • Deze mantelzorgers zijn gemiddeld 40 uur per week bezig met hun zorgtaken
  • 52% is dag en nacht of dagelijks mantelzorger voor hun naaste met dementie
  • 64% heeft moeite om mantelzorg te combineren met hun eigen, dagelijkse leven
  • 53% voelt zich ‘tamelijk’ tot ‘zeer zwaar’ overbelast
  • 48% staat er alleen voor, 30% voelt zich niet of weinig ondersteund

(bron: alzheimer-nederland.nl)

Dit zijn heftige statistieken. Zijn ze maar al te veel van toepassing op uw situatie? Onderneem dan actie. Wacht niet totdat u écht overbelast bent en in een burn-out belandt.

Hieronder geven we u enkele tips, zodat u vandaag nog actie kunt ondernemen.

Begeleiding

Behalve respijtzorg, kunt u ook professionele begeleiding vragen. Uw naaste ontvangt ongetwijfeld professionele zorg. Klop eens bij de organisatie aan die die zorg verleent. Wie weet kunnen zij u begeleiden bij taken waar u moeite mee hebt, of kennis bij mist.

U kunt ook bij de huisarts langsgaan en uw zorgen bespreken. Hij/zij kan u dan doorverwijzen, zodra duidelijk is waar u behoefte aan hebt.

Informatie op internet

Er zijn vele websites waar u enorm veel informatie en tips kunt vinden voor mantelzorg (bij dementie). Zoals:

Cursus

Verschillende organisaties bieden cursussen voor mantelzorgers. Daarin leert u bijvoorbeeld:

  • Welke zorg uw naaste nodig heeft en hoe u die geeft
  • Wat uw rol als mantelzorger precies is
  • Hoe u balans houdt in uw leven als mantelzorger

Daarna kunt u beter inschatten wat u wel en niet kunt. En kunt u dat ook duidelijker aangeven. Zodat u eerder om hulp vraagt als dat nodig is. En niet overbelast raakt.

Online kunt u deze cursussen vinden. Maar wellicht organiseert uw gemeente ook cursussen, óf kennen zij organisaties in de buurt die dit doen. Klopt daar dus zeker ook even aan!

Hulp

Als mantelzorger van iemand met dementie, kunt u heel goed hulp gebruiken. Bijvoorbeeld hulp in het huishouden, zodat die taken van uw schouders zijn.

Of misschien kunt u iemand inschakelen die uw naaste een vast aantal uur per week gezelschap houdt. En/of activiteiten met hem/haar gaat doen. Zoals wandelen of tuinieren; net wat uw naaste (nog) kan en leuk vindt om te doen.

Deze vormen van hulp noemen we respijtzorg. Respijtzorg kan verleend worden door iemand die u kent: een familielid, vriend of buren. Is er niemand die u hiervoor kunt inschakelen? Of vindt u het vervelend om deze hulp van anderen te vragen? Dan kunt u ook betaalde respijtzorg inhuren:

De Thuiszorg Student stuurt enthousiaste en betrouwbare zorgstudenten naar ouderen ook bij thuiszorg bij dementie. Zowel deze ouderen als hun mantelzorgers zijn heel blij met deze ondersteuning.

Bekijk ons zorgaanbod

Auteur: redactie Just

Just schrijft blogartikelen en doet werving en selectie