Student helpt ouderen met boodschappen in de drogist

5 leuke (gratis!) uitjes met ouderen

Zoek je ideeën voor leuke uitjes met ouderen? Ons advies: denk niet te moeilijk. Senioren waarderen het enorm als je even met ze op stap gaat. En dat hoeft geen geld te kosten!

Hieronder geven we 5 suggesties voor eenvoudige, leuke en gratis uitjes. Deze uitstapjes zijn ook geschikt voor dementerende ouderen, mits de ziekte in de vroege fase zit.

1. Wandelen

Hoe eenvoudig kan het zijn? Een wandeling in de eigen woonplaats, in een bos of op het strand doet een oudere veel goed. Want:

  • Zo voelen ze zich minder eenzaam
    Veel ouderen zitten te veel binnen, zonder gezelschap. Dat jij langskomt betekent veel, en wandelen zorgt ervoor dat gesprekken op gang komen. Ook kunnen senioren bekenden tegenkomen onderweg. Dan is een afspraak om op visite te komen ook zo gemaakt.
  • Zo komen ze (weer) in beweging
    De meeste senioren bewegen niet genoeg. Dat is een belangrijke reden voor fysieke én mentale achteruitgang. Door regelmatig te wandelen, blijven ze fitter, hebben ze minder kans om ziek te worden, en minder zorg nodig. (Bron: allesoversport.nl)

Wandelen voelt voor jou misschien niet als een ‘uitje’. Maar voor de oudere is dat heel anders! Zeker als het lukt om naar het bos of strand te gaan.

Verder lezen: Wandelen met ouderen als bijbaan

2. Fietsen

Is een oudere nog fit genoeg om te fietsen? Dan is ook deze activiteit een heel geschikt uitje. Natuurlijk moet het wel veilig kunnen, maar dat kun je overleggen met de oudere zelf, en/of de familie of zorgverleners.

Als de oudere zelf niet meer (goed) kan fietsen, kun je een duofiets gebruiken. Dit is een fiets met 3 wielen, 2 paar trappers en 2 stoeltjes. Deze fietsen zijn duur om te kopen, maar soms is het mogelijk om er één te lenen (of huren voor een klein bedrag).

Door te gaan fietsen met een oudere, kun je ook plekken bezoeken die met de benenwagen buiten bereik liggen.

Verder lezen: Fietsen met ouderen

3. Terrasje pakken

Is het zomer en mooi weer? Kijk dan eens of er een gezellig terras in de buurt is, waar je met de oudere naartoe kunt wandelen of fietsen. Wat is er leuker dan met een drankje in de zon te gaan zitten en mensen te kijken?

Een terras is ook een heerlijke plek om te ontspannen, en leuke gesprekken te voeren.

4. Geboorteplaats bezoeken

Meestal woont de senior die je bezoekt niet meer in de eigen geboorteplaats (of de plaats waar ze zijn opgegroeid). Maar is die plaats wel bereikbaar, bijvoorbeeld met de auto of de fiets? Dan is niets leuker om die te bezoeken.

Gegarandeerd neemt de oudere je mee op tour langs alle plekken van zijn of haar jeugd: het ouderlijk huis, de plekken waar hij of zij speelde, plekken met bijzondere herinneringen, etc.

Dit kan ook een hele goede manier zijn om het geheugen weer eens goed te prikkelen.

5. Boodschappen doen (ja, echt!)

Deze klinkt een beetje flauw. Hoezo is ‘boodschappen doen’ een ‘uitstapje’? Welnu, als je niet vaak meer buitenkomt (zoals dat helaas vaak het geval is voor ouderen) en je je eenzaam voelt (wat helaas nog steeds voor 1 op de 10 ouderen geldt), kan een bezoekje aan de supermarkt wel degelijk een uitje zijn.

In de supermarkt is de oudere weer onder de mensen. Komt hij of zij bekenden tegen. Is de oudere in beweging. Onderschat niet wat dit kan betekenen: minder eenzaamheid, mentale stimulans, lichamelijke oefening. Iemand kan daardoor echt weer opleven.

Verder lezen: Ouderen helpen met boodschappen doen

Op stap met ouderen als bijbaan?

Ben je student en zoek je een leuke, betekenisvolle bijbaan? Dan zoeken we jou: in het hele land kun je iets wezenlijks betekenen voor ouderen die wel wat hulp kunnen gebruiken.

Bekijk onze vacatures >

Bent u op zoek naar particuliere thuiszorg? De Thuiszorg Student levert laagcomplexe thuiszorg en kan per direct starten. Bekijk ons hele zorgaanbod.

Auteur: Just

Just schrijft blogartikelen en doet werving en selectie