Regeldruk zorgsector moet omlaag

Huisartsen aan hun grens door corona en zorgvragen

Door corona is de zorgvraag enorm toegenomen de afgelopen anderhalf jaar. Voor huisartsen zorgde de pandemie vanaf dag 1 voor extra drukte. En aan die drukte lijkt voorlopig geen einde te komen.

Tijdens de 1e golf meden veel mensen de huisarts nog; ze stelden hun zorgvraag uit vanwege corona. Maar inmiddels doen de meesten dat niet meer. Bovendien zorgen wachtlijsten elders – bijvoorbeeld in de jeugdzorg – dat nóg meer mensen de huisartsen opzoeken. Dat zorgt voor extra meer drukte.

Enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging toont druk

Die druk wordt ook zichtbaar in een recente enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Uit die enquête blijkt dat veel huisartsen hun grens bereikt hebben. Maar ook uit directe contacten van de LHV met huisartsen: huisartsen hebben te maken met heel veel telefoontjes, inhaalzorg, vaccinatierondes, etc.

En dit terwijl er óók een tekort is aan personeel. Daardoor is het voor veel huisartsen ook niet mogelijk om vakantie te nemen om op adem te komen.

De cijfers uit de enquête liegen niet: van de 1.100 deelnemende huisarts zegt driekwart de werkdruk te hoog te vinden. Bijna tweederde kan bij ziekte geen vervanger vinden.

Zomer 2021 brengt geen verlichting

De hoop was dat de zomer van 2021 rust zou brengen. Maar dat blijkt niet het geval. Door die aanhoudende drukte maken huisartsen zich zorgen over hun welzijn, én dat van hun medewerkers.

Wat te doen? LHV zegt dat de ‘negatieve spiraal’ doorbroken moet worden. Anders zou de huisartszorg weleens ontoegankelijk kunnen worden.

Daarnaast moeten huisartsen er geen extra taken meer bijkrijgen. Anders moeten huisartsen bijvoorbeeld tijd gaan beknibbelen op de consulten. Maar dat is niet de bedoeling, want iedere patiënt heeft recht op voldoende aandacht.

De oplossing moet onder andere bij de politiek vandaan komen, zegt LHV. Anders zou de basis van de gezondheidszorg – een groot goed in het Nederlandse zorgstelsel – weleens in gevaar kunnen komen.

Auteur redactie: Just, De Thuiszorg Student