Huisartsenpraktijken kampen met veel ziekteverzuim door corona
Door de coronapandemie en quarantainemaatregelen zitten veel mensen thuis. Dit geldt ook voor medewerkers in huisartsenpraktijken: gemiddeld zit een kwart van het personeel thuis. Dat blijkt uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Dit heeft gevolgen voor de medewerkers die nog wél aan het werk zijn, maar ook voor patiënten.
Huisartsenpraktijken hebben te maken met ziekteverzuim
De hoge besmettingscijfers in de samenleving zijn de oorzaak van de uitval. Zo’n duizend huisartsen deden mee aan de peiling: een representatief en doorlopend panel. Uit de vragenlijsten bleek dat maar liefst 88 procent van de huisartsenpraktijken te maken heeft met ziekteverzuim en quarantaine. Omgerekend betekent dit dat er per praktijk een kwart van de huisartsen of andere (zorg)medewerkers thuis zit.
Maar, er zijn niet altijd vervangers beschikbaar. Dat leidt ertoe dat veel mensen overwerken, huisartsen taken van praktijkondersteuners en assistenten overnemen en er veel meer online consulten plaatsvinden. Er zijn zelfs situaties waarin de zorg wordt uitgesteld of er alleen nog spoedgevallen behandeld worden door de huisarts.
“De hoge besmettingsgraad heeft onvermijdelijk gevolgen voor hoe huisartsenpraktijken nu bereikbaar en beschikbaar zijn. En hoe vervelend dat ook is, dat zullen ook patiënten moeten begrijpen. Het is nu roeien met de riemen die we hebben”, aldus Mirjam van ’t Veld, voorzitter van de LHV.
Auteur: redactie De Thuiszorg Student