Smartwatch voor Parkinson patiënten laat veel data zien voor artsen

Deelnemers uit de hele wereld voor “The Parkinson Games” Eindhoven

Ruud Overes, woonachtig in Eersel, is razend enthousiast over wat er in augustus staat te gebeuren: The Parkinson Games in Eindhoven. Hij is initiator en nooit eerder werd er een sportevenement voor mensen met Parkinson op deze schaal georganiseerd. Patiënten van over de hele wereld doen mee aan dit alternatief voor de Olympische spelen. En Overes heeft drie doelen: bewustwording, fondsen werven voor meer onderzoek en inclusie.

Internationaal sportevenement

Al eerder werd er een soortgelijk, internationaal sportevenement georganiseerd, maar op veel kleinere schaal: de Parkinsoniada. Parkinsonpatiënten uit Tsjechië, Slowakije, Polen, Hongarije en Oostenrijk deden hieraan mee. Overes wil de ongelijkheid die er nu is om deel te nemen aan grote sportwedstrijden aanpakken. Parkinsonpatiënten kunnen namelijk aan geen enkel van de bestaande sportevenementen deelnemen. Denk hierbij aan de Olympische Spelen, Paralympische Spelen (voor mensen met een fysieke beperking), de Special Olympics (voor mensen met een verstandelijke beperking) en de Invictus Games (voor oud-militairen die gewond zijn geraakt).

Betere werking hersenen door sporten en bewegen

De organisator, Ruud Overes, was zelf 57 jaar toen hij gediagnosticeerd werd met Parkinson. Dat was voor hem een zware tijd, want hij werd volledig afgekeurd. Het gevolg hiervan was dat hij zowel geestelijk, als fysiek achteruitging: “Ik ben er veel over gaan lezen, het is een rouwproces waar je door moet”, zo vertelt Overes. Maar, bij de pakken neer gaan zitten deed hij niet. In juni 2018 begon hij aan zijn “rondje Europa”. Met zijn ligfiets legde hij 10.000 kilometer af in 80 dagen. Zijn eindstation was het Olympisch Stadion in Athene. De Eerselnaar had veel profijt van het sporten. De vermoeidheid verdween, maar ook uit neurologisch onderzoek bleek dat de werking van de hersenen aanzienlijk verbeterd was door het sporten en bewegen.

Er werd hem gevraagd of hij de organisatie van de Parkinsoniada op zich wilde nemen. Een eer, maar ook een grote verantwoordelijkheid, dus hij heeft er even over na moeten denken. Uiteindelijk heeft hij ervoor gekozen om het stokje over te nemen. De eerste editie zou vorig jaar al plaatsvinden, maar die kon vanwege corona helaas niet doorgaan. Dit jaar is het dan eindelijk zo ver: onder de nieuwe naam “The Parkinson Games” gaat het evenement, met Parkinsonpatiënten van over de hele wereld, plaatsvinden in Eindhoven.

Wereldwijde belangstelling

Overes was positief verrast over de wereldwijde belangstelling. Er zijn aanmeldingen uit onder andere Australië, de VS en Kazachstan. Ook zijn er 38 Russische Parkinsonpatiënten die mee zouden willen doen aan het sportevenement, maar dat is momenteel, gezien de oorlogssituatie, een lastige kwestie: “We volgen het standpunt van de Nederlandse regering. Op dit moment is het onmogelijk voor de Russische deelnemers om te reizen naar Nederland en deel te nemen als gevolg van diverse sancties”, aldus Overes.

Grootse plannen voor The Parkinson Games

Ook Karin van der Linden is betrokken bij de organisatie van het sportevenement. Ze hoorde tijdens een bijeenkomst voor Parkinsonpatiënten over Overes’ grootse plannen voor The Parkinson Games en wilde er graag meer over weten: “Ik kon kiezen: meedoen of helpen organiseren”, zegt ze. En die keuze was niet zomaar gemaakt, want ze had interesse in beide. Uiteindelijk heeft ze ervoor gekozen om de tenniswedstrijden te gaan organiseren: “Je kunt ook energie halen uit het sociale, de contacten met anderen, en zo’n evenement als The Parkinson Games.”

Auteur: redactie Just