Drukte bij GGD neemt toe. De Thuiszorg Student kan helpen.

Drukte bij GGD leidt tot overbelasting van het systeem

De GGD heeft het druk: het aantal mensen dat een coronatest wil doen loopt op. En dat is gebleken, want wie een afspraak probeert te maken voor woensdag of donderdag krijgt met geen enkele postcode in Amsterdam de mogelijkheid om een testafspraak in te plannen. En ook in vrijwel alle andere grote steden lukt het niet om een testafspraak te maken. Kortom, het systeem is overbelast.

Het advies luidt: maak telefonisch een testafspraak. Echter, wanneer mensen bellen naar 0800-1202 krijgen zij een geautomatiseerd bericht te horen: “Er bellen op dit moment zoveel mensen dat wij geen telefoonlijnen meer beschikbaar hebben.” Er wordt de bellers verzocht om het op een later tijdstip nogmaals te proberen.

Rijen bij de GGD

Maar volgens GGD-woordvoerder Jessica Grotenboer is er wel plek om je te laten testen: “Het is zowel online als telefonisch lastig om er doorheen te komen. Dat komt doordat mensen die in het systeem zitten drie opties krijgen en daardoor die drie plekken bezet houden. Aangezien mensen geen afspraak kunnen maken, is er veel vrije inloop, waardoor rijen ontstaan. Mijn advies is: probeer het later nog een keer en zorg dat je voor de daluren en andere tips op de website kijkt.”

Afgelopen dinsdag meldde de GGD dat de maximale testcapaciteit is bereikt. Dit belemmert het proces om een testafspraak te maken en dat leidt tot spanningen tijdens telefoongesprekken, maar ook op de testlocaties zelf. “We begrijpen dat mensen ongeduldig zijn, maar vragen mensen dat niet af te reageren op onze medewerkers en hen met respect te behandelen. Zij moeten hun werk veilig kunnen doen”, zo meldt GGD GHOR Nederland.

Explosieve toename corona testen

De toenemende drukte is geen verrassing voor de GGD. Sinds vorige week is er sprake van een explosieve toename in coronatesten. Afgelopen maandag werden er ongeveer 91 duizend tests uitgevoerd bij de GGD-locaties. Dat was een record ten opzichte van dit voorjaar, toen er op één dag in maart 89 duizend mensen getest werden. Maar, afgelopen dinsdag werd er opnieuw een recordaantal neergezet. Maar liefst 93 duizend mensen lieten zich toen testen op het coronavirus.

Ook in het aantal positieve coronatests heeft deze week een record plaatsgevonden. Landelijk werden er in één week tijd 110.558 meldingen van positieve tests gedaan. Dat is een stijging van 44 procent ten opzichte van de week ervoor.

Auteur: redactie