Langdurige blootstelling bestrijdingsmiddelen kan leiden tot de ziekte van Parkinson.

Langdurige blootstelling bestrijdingsmiddelen verhoogt risico op de ziekte van Parkinson

“An apple a day, keeps the doctor away”: een Engels gezegde dat impliceert dat dagelijks fruit eten belangrijk is om “artsen weg te houden”. Groenten en fruit zitten uiteraard boordevol belangrijke vitamines en andere voedingsmiddelen, maar ze kunnen ook bestrijdingsmiddelen bevatten. Uit onderzoek blijkt dat langdurige blootstelling aan bestrijdingsmiddelen het risico op hersenziektes kan vergroten. Wat houdt dat in voor onze dagelijkse portie?

Al jarenlang is er een discussie gaande over de impact van bestrijdingsmiddelen op de ontwikkeling van hersenziektes. In eerste instantie kan het niet zoveel kwaad, omdat er wettelijk is vastgesteld wat de maximale hoeveelheid stoffen op groenten en fruit mag zijn. Toch moeten er volgens het RIVM strengere eisen komen.

Parkinson, beroepsziekte onder boeren in Frankrijk?

In Frankrijk wordt de ziekte van Parkinson bijvoorbeeld al als beroepsziekte onder de boeren gezien. Om die reden heeft het RIVM hier onderzoek naar gedaan. In de rapportage concludeert het overheidsorgaan dat er sterkte aanwijzingen zijn dat er een verband is tussen mensen die langdurig met bestrijdingsmiddelen werken en het ontwikkelen van ziektes die het zenuwstelsel aantasten. Door het verhoogde risico op bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer of Parkinson voelt het RIVM zich genoodzaakt om hier melding van te maken: de regels rondom het toelaten van dit soort chemische stoffen schieten vaak tekort, dus er zijn strengere eisen nodig.

Ziekte van Parkinson de snelst groeiende ziekte

Wereldwijd is de ziekte van Parkinson de snelst groeiende ziekte en ook in Nederland bevindt deze zich in de top 3. Bestrijdingsmiddelen worden normaliter getest op muizen. Hierbij is er te weinig aandacht voor de invloed die de stoffen kunnen hebben op de hersenen. Het onderzoek van het RIVM toont aan dat de onderzoeken op muizen daardoor tekortkomen. Bas Bloem, hoogleraar neurologie, noemt het onderzoek van het RIVM daarom “baanbrekend”.

Bloem geeft tevens aan dat het opvalt dat de ziekte voornamelijk voorkomt in de omgeving van-, of op- boerenbedrijven. Boeren die, gedurende een lange periode, blootgesteld zijn aan de bestrijdingsmiddelen lopen het meeste gevaar op een hersenziekte. Moeten anderen zich ook zorgen maken over de inname van groenten en fruit? Het antwoord is volgens het Voedingscentrum “nee”. Het restant aan bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit is zo weinig, dat het Voedingscentrum de kans klein acht dat dit gezondheidsproblemen oplevert. Volgens de organisatie wegen de gezondheidsvoordelen van groenten en fruit veel zwaarder dan de mogelijke gezondheidsrisico’s door het restant aan bestrijdingsmiddelen. Mensen hoeven zich dus geen zorgen te maken.

Ook laat het Voedingscentrum weten dat het niet nodig is om groenten of fruit eerst te wassen of schillen om de mogelijke gifstoffen te “verwijderen”. Deze stoffen trekken voorbij de schil en de wet is erop ingesteld dat je de volledige vrucht (inclusief schil) eet. Toch is het wel hygiënisch om je groenten of fruit eerst te wassen, vanwege het stof, vuil en eventueel andere bacteriën die er nog op kunnen zitten.

Auteur: redactie De Thuiszorg Student