Veelgestelde vragen over dementie beantwoord
Krijgt u te maken met dementie? Dan heeft u daar vast veel vragen over. Een aantal van de meestgestelde vragen beantwoorden we hieronder.
Wat is dementie precies?
Dementie is de naam voor verschillende verschijnselen, die erop wijzen dat de hersenen niet meer goed werken. De ziekte van Alzheimer is de bekendste en meestvoorkomende vorm van dementie.
Is dementie een ziekte?
Nee, dementie is een syndroom (een combinatie van symptomen). Het is een verzamelnaam voor meer dan 50 ziektes, zoals Alzheimer en vasculaire dementie. Is dementie een psychische stoornis
Nee, dementie is géén psychische stoornis. Een stoornis is namelijk een aandoening, die bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door een trauma of hersenbeschadiging door een ongeluk of alcoholisme.
Wat gebeurt er in de hersenen bij dementie?
Bij dementie kunnen er 2 dingen aan de hand zijn, vaak in combinatie:
- De zenuwcellen in de hersenen sterven af/gaan kapot
- De verbindingen tussen de zenuwcellen doen het niet meer goed
Omdat er zo steeds meer cellen en/of verbindingen wegvallen, doen de hersenen het steeds minder goed. Dit is dan ook steeds meer te merken aan iemands gedrag en vermogen om informatie te verwerken.
Welke vormen van dementie bestaan er?
De bekendste vormen van dementie zijn:
- Ziekte van Alzheimer (gekenmerkt door geheugenproblemen en gedragsverandering)
- Vasculaire dementie (gekenmerkt door trager denken, praten en doen)
- Lewy body dementie (gekenmerkt door geheugenproblemen, depressies en karakterverandering)
- Frontotemporale dementie (in 3 vormen: gedragsverandering, taalproblemen en bewegingsproblemen)
- Parkinson-dementie (gekenmerkt door trillen en beven)
Is dementie te voorkomen?
Dementie is niet altijd te voorkomen. Wel zijn er risicofactoren, die veel te maken hebben met de leefstijl:
- Ongezond eten
- Onvoldoende bewegen
- Roken
- Te weinig uitdagen van de hersenen
- Overgewicht
- Hoge bloeddruk
- Suikerziekte
Heb ik dementie?
Bent u bang dat u dementie heeft? Blijf daar dan niet mee rondlopen. Praat erover met naasten, en/of ga naar uw huisarts.
Als er niets aan de hand is, bent u gerustgesteld. Als er wel iets aan de hand is, kunt u beginnen met behandelingen. Dementie is helaas niet te genezen, maar u (en uw naasten) kunt wel leren om er zo goed mogelijk mee om te gaan.
Op welke leeftijd komt dementie voor?
De gemiddelde leeftijd waarop mensen dementie krijgen, ligt rond 64 jaar. Dat betekent dus dat het bij u ook (veel) later kan komen, en soms als u (veel) jonger bent. Maar dat laatste is gelukkig zeldzaam.
Waar begint dementie mee?
U kunt dementie herkennen aan vroege symptomen zoals:
- Vergeetachtigheid
- Onhandigheid met dagelijkse handelingen (zoals kleding aantrekken)
- Vergissen in de tijd en plek
- Problemen met spreken
- Steeds spullen kwijtraken
Dit is geen complete lijst. En als u deze symptomen herkent, wil het ook niet zeggen dat u lijdt aan dementie.
Als u zich zorgen maakt, kunt u het beste naar uw huisarts gaan.
Hoe kun je dementie vaststellen?
De diagnose ‘dementie’ wordt gesteld door een neurologisch specialist. Als de huisarts er reden toe ziet, zal hij/zij u doorverwijzen.
Vervolgens wordt u onderzocht, wellicht ook met een MRI-scan.
Naast de diagnose ‘dementie’, hoort u ook welke vorm (ziekte die de dementie veroorzaakt) u heeft. Bijvoorbeeld Alzheimer of lewy body.
Ik heb dementie. Wat te doen?
Heeft u de bevestiging gekregen en heeft u een vorm van dementie? Of gaat het om uw naaste? Dan zullen er een hoop dingen in gang gezet worden. Het meeste door de betrokken artsen.
Zelf zult u vooral moeten leren om er goed mee om te gaan. Er zijn veel organisaties die u daarbij kunnen helpen. Kijk eens op dementie.nl of Alzheimer Nederland.nl Daar vindt u veel tips.
Vroeg of laat zult u ook hulp nodig hebben. Dankzij (particuliere) thuiszorg kunt u ervoor zorgen dat u zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen.
Wat betekent dementie voor familieleden?
Dementie heeft een grote impact. Niet alleen op het leven van de patiënt, maar natuurlijk ook zijn/haar familie. Zij krijgen te maken met een naaste die hoe langer hoe meer verandert. Dat is vaak erg moeilijk.
2 dingen zijn belangrijk: leren omgaan met de situatie, en goed voor uzelf blijven zorgen als naaste van iemand met dementie.
Bij dat laatste hoort ook: erkennen wanneer u zelf hulp en ondersteuning nodig hebt. Bijvoorbeeld bij de mantelzorg die u verleent. Gelukkig kunt u die krijgen via (particuliere) thuiszorgorganisaties.
Is dementie dodelijk?
Uiteindelijk zal iemand inderdaad overlijden aan de gevolgen van dementie. Dat hoeft niet altijd de dementie zelf zijn. Het kunnen ook complicaties zijn dóór de dementie.
De gemiddelde levensverwachting van iemand met dementie is ongeveer 6 tot 10 jaar.
Meer vragen over dementie?
Wilt u meer weten over dementie? Bijvoorbeeld hoe laagdrempelige thuiszorg er al voor kan zorgen dat u langer thuis kunt blijven wonen? Neem dan contact op. Wij hebben de antwoorden, en kunnen ook goede ondersteuning bieden.
Bent u op zoek naar particuliere thuiszorg? De Thuiszorg Student levert laagcomplexe thuiszorg en kan per direct starten. Bekijk ons hele zorgaanbod.
Auteur: Just