Zorgstudent geeft thuiszorg aan ouderen

Veelgestelde vragen over thuiszorg beantwoord

Krijgt u te maken met thuiszorg? Dan heeft u daar vast veel vragen over. Een aantal van de meestgestelde vragen beantwoorden we hieronder.

Wat is thuiszorg precies?

Thuiszorg, wat is dat eigenlijk? In het kort: verzorging en verpleging bij u thuis. Die zorg zelf kan van alles zijn. Tot zorg waar echt professionals voor nodig zijn (zoals een infuus aanleggen), tot verzorging die ook door familieleden of zorgstudenten gedaan kan worden (zoals helpen met douchen, samen wandelen of boodschappen doen, of simpelweg gezelschap houden).

Hoe kan ik thuiszorg aanvragen?

U kunt bij iedere thuiszorgorganisatie thuiszorg aanvragen. Maar weet u niet precies welke zorg u nodig heeft? Geen probleem: u kunt hierover advies krijgen. Van een thuiszorgorganisatie zelf, maar bijvoorbeeld ook van de gemeente of uw (huis)arts.

U kunt ons, De Thuiszorg Student, sowieso hierover bellen. Geheel vrijblijvend. Bel: 085-3013841.

Wie regelt thuiszorg na ziekenhuisopname?

Komt u weer thuis na een verblijf in het ziekenhuis? Ga dan in gesprek met de transferverpleegkundige van het ziekenhuis. Hij/zij kijkt samen met u wat nodig is, stelt de indicatie en kan de zorg desgewenst ook regelen.

Natuurlijk kunt u of een familielid ook zelf de zorg regelen, bijvoorbeeld via de particuliere thuiszorg.

Is thuiszorg gratis?

Nee, thuiszorg is niet gratis. Wel kunt u vaak een vergoeding krijgen. Bijvoorbeeld van uw verzekering, of vanuit een PGB.

Hoeveel kost thuiszorg?

Hoeveel thuiszorg kost, hangt af van:

  • Hoeveel thuiszorg u krijgt
  • Hoe lang u thuiszorg krijgt
  • Welke soort thuiszorg u krijgt

En hoeveel, hoe lang en welke thuiszorg u krijgt, hangt natuurlijk af van uw zorgbehoefte.

Via De Thuiszorg Student kunt u laagdrempelige thuiszorg krijgen: zorg van een student, die vaak bestaat uit gezelschap houden of samen iets doen. Deze vorm van thuiszorg kost dan ook niet veel, maar kan veel betekenen. Bijvoorbeeld tegen eenzaamheid, of ondersteuning van een mantelzorger.

Wie betaalt thuiszorg?

Thuiszorg op indicatie wordt betaald door de zorgverzekeraar (met een eigen bijdrage van u). Thuiszorg zonder indicatie (particulier) betaalt u zelf.

Hoe wordt thuiszorg vergoed?

Thuiszorg op indicatie wordt vergoed via uw zorgverzekering. Dit loopt wettelijk via de Wmo of Wlz. U betaalt dan nog wel een eigen bijdrage.

Vanuit de basisverzekering wordt niet alle thuiszorg vergoed. Als u aanvullend verzekerd bent, krijgt u in ieder geval veel meer.

Thuiszorg zonder indicatie wordt niet vergoed. U koopt dan zelf zorg in bij een particuliere thuiszorgorganisatie. Heeft u een PGB? Dan kunt u dat wel gebruiken om (een deel van) de zorg te betalen.

Het voordeel van particuliere thuiszorg is dat u helemaal zelf bepaalt waar u de zorg inkoopt, en wélke zorg.

Hoeveel thuiszorg kan ik krijgen?

U kunt zo veel thuiszorg krijgen als u nodig heeft. Er is zelfs 24-uurs zorg mogelijk. Daarom is thuiszorg altijd zorg op maat: eerst wordt gekeken wat u nodig heeft. Vervolgens wordt de zorg daarop afgestemd.

Waarom thuiszorg?

Zonder thuiszorg zou iedereen verzorgd en verpleegd moeten worden in een instelling. Dat is meestal veel duurder, en lang niet altijd nodig.

Het vervult ook een behoefte: bijna iedereen wil zo lang en zelfstandig mogelijk thuis blijven wonen. Dankzij de thuiszorg is dat mogelijk. De overheid zet hier ook op in.

Welke thuiszorgorganisaties zijn er?

Thuiszorgorganisaties zijn door het hele land te vinden. Er zijn 2 soorten:

  • Reguliere thuiszorgorganisaties: deze organisaties bieden alleen vergoede thuiszorg op indicatie.
  • Particuliere thuiszorgorganisaties: bij deze organisaties koopt u de zorg zelf in. Daar heeft u geen indicatie voor nodig. U betaalt de zorg dan wel zelf, al dan niet met een PGB.

De Thuiszorg Student ís een particuliere thuiszorgorganisatie.

Meer vragen over thuiszorg?

Wilt u meer weten over thuiszorg? Bijvoorbeeld hoe laagdrempelige thuiszorg er al voor kan zorgen dat u langer thuis kunt blijven wonen? Neem dan contact op. Wij hebben de antwoorden, en kunnen ook goede ondersteuning bieden.

Neem contact op

Bent u op zoek naar particuliere thuiszorg? De Thuiszorg Student levert laagcomplexe thuiszorg en kan per direct starten. Bekijk ons hele zorgaanbod.

Auteur: Just

Just schrijft blogartikelen en doet werving en selectie