loopstoornis Parkinson, volg deze tips van De Thuiszorg Student

Loopstoornis door Parkinson? Volg deze 7 tips

Heeft u last van een loopstoornis door de ziekte van Parkinson? Veel mensen weten niet dat daar iets aan te doen is. Met zogenaamde ‘loopstrategieën’ kunt u weer beter gaan lopen.

Een loopstrategie is iets wat u tijdens, voor of na het lopen eenvoudig kunt doen. We delen er hieronder 7:

7 loopstrategieën om (weer) beter te lopen

1. Lopen op het ritme van een tel in uw hoofd

Tel in uw hoofd, in een regelmatig ritme. Op iedere tel zet u een stap. Zo loopt u ook op een regelmatig ritme.

2. Lopen op het ritme van een metronoom of muziek

U hoeft niet zelf in uw hoofd een ritme aan te houden. U kunt het ritme ook ergens anders vandaan halen: bijvoorbeeld een metronoom, of muziek. Zolang het ritme maar regelmatig is.

3. Balans veranderen, bijvoorbeeld door wijdere bochten

Hoe meer u uw balans oefent, hoe beter. Want dat zorgt ervoor dat u stabieler bent. En tegelijkertijd meer zelfvertrouwen herwint om te gaan lopen.

4. Mentale training of verandering

Hoe sterker u mentaal bent, hoe meer u zich kunt concentreren op het lopen. Bijvoorbeeld door uw zelfvertrouwen te verhogen. Of door stress weg te nemen.

5. De loopbeweging van anderen nadoen

Ook kinderen leren lopen door onder andere naar anderen te kijken. Dit werkt ook wanneer u Parkinson heeft.

6. Nieuwe looppatronen aanleren

Bijvoorbeeld: uw knieën hoog optrekken. Of achteruitlopen. Zo prikkelt u uw hersenen en bent u bewust bezig met beter leren lopen.

7. Uw benen ook op andere manieren gebruiken

Hoe meer u uw benen gebruikt, hoe beter. Ook om (weer) beter te leren lopen. Denk bijvoorbeeld aan fietsen of skateboarden.

Waarom werken deze loopstrategieën?

Door Parkinson zijn uw hersengebieden die het lopen automatisch aansturen beschadigd. Maar het deel van uw hersenen dat u gebruikt om lopen aan te sturen, functioneert nog prima. U moet dit deel van uw hersenen nu alleen bewust aansturen. Dat doet u met loopstrategieën.

Let op: laat uw adviseren over loopstrategieën

Loopstrategieën zijn dus een prima manier om aan uw loopstoornis door Parkinson te werken. Zo blijft u onafhankelijk en mobiel.

Maar laat u daarbij het liefste adviseren: welke strategieën werken voor u, in uw situatie, het beste? Op die manier kunt een op maat aanpak volgen.

Auteur: redactie Just