dementie ontwikkelen met alcohol

Dementie door alcohol?

Kun je dementie ontwikkelen door alcohol? Het antwoord is: ja. Er zijn al lange tijd onderzoeken die de relatie tussen dementie en alcohol bevestigen. Maar pas recent (juli 2020) is alcoholgebruik ook echt als belangrijke risicofactor bewezen door “The Lancet Commision“.

Overmatig alcoholgebruik heeft groot effect

Het zal niet verbazen dat hoe meer iemand drinkt, hoe sneller het brein achteruit gaat. Volgens de commissie is meer dan 3 glazen alcohol per dag uit den boze als je gezond van geest ouder wilt worden.

En dan gaat het niet alleen om ‘lichte’ geheugenproblemen, die al tussen de 40 en 65 jaar kunnen optreden(!). We hebben het ook over alcohol als veroorzaker van dementie.

Alcohol als oorzaak van dementie

Niet alleen zorgt drinken ervoor dat je hersenen achteruitgaan, het is in 1 op de 4 gevallen zelfs de belangrijkste oorzaak van dementie. Dit kwam naar voren in een Brits onderzoek onder 700.000 dementerenden.

Daarbij komt dat vrouwen extra risico lopen, omdat hun stofwisseling anders werkt dan bij mannen.

Problemen kunnen al vroeg ontstaan

Gezien het nieuwe bewijs, bestaan er eveneens in Groot-Brittannië grote zorgen over jongeren. Onder hen is veelvuldig drinken steeds populairder. Er wordt daarom gevreesd dat zij al rond hun 40e last gaan krijgen van ernstige geheugenproblemen. Problemen die op latere leeftijd weer (sneller) kunnen leiden tot dementie.

Alcoholdementie bij ouderen

Het is nog niet met zekerheid vastgesteld, maar het kan zo zijn dat ouderen die soms veel alcohol drinken, sneller dementie krijgen dan ouderen die dagelijks weinig drinken.

Van belang is of er al problemen in de hersenen zijn. Zo ja, dan is het effect van de alcohol groter.

Daarnaast kunnen zelfs ouderen die helemaal niet meer drinken, toch dementie krijgen door vroeger alcoholgebruik.

Let op: Korsakov is iets anders dan alcoholdementie!

Vaak worden Korsakov en alcoholdementie door elkaar gehaald. Maar er zit een groot verschil tussen:

  • Dementie door alcohol ontstaat omdat er ook vitamine-B-tekort is. Over een lange periode ontstaat zo schade, die steeds erger wordt en bijna nooit teruggedraaid kan worden.
  • Korsakov ontwikkelt zich minder snel, en als je er op tijd bij bent, kan de schade soms nog wél teruggedraaid worden (door veel vitamine B en training).

Ondersteuning bij dementie

Is er bij u dementie vastgesteld, of kent u iemand die dementie heeft? Dan is het fijn om – zolang de demente niet té ver gevorderd is – extra ondersteuning te krijgen. Zo kunnen mantelzorgers ook wat lucht krijgen.

Neem contact op

Deze lichte ondersteuning bieden wij, via zorgstudenten. Flexibel en snel inzetbaar, tegen relatief lage (fiscaal aftrekbare) kosten. Lees meer over thuiszorg bij dementie.

Bent u op zoek naar particuliere thuiszorg? De Thuiszorg Student levert laagcomplexe thuiszorg en kan per direct starten. Bekijk ons hele zorgaanbod.

Auteur: Just

Just schrijft blogartikelen en doet werving en selectie