Onderzoek parkinson onderzoek

De Nederlandse Hersenbank van onschatbare waarde voor onderzoek naar Parkinson

In Nederland wonen meer dan 60.000 mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson. Patiënten worden dagelijks geconfronteerd met symptomen die geleidelijk verergeren en de prognose is onrustbarend; naar verwachting zal het aantal Parkinsonpatiënten de komende jaren verdubbelen. Onderzoek naar deze slopende hersenziekte is dus hard nodig.

 

Wetenschappers op zoek naar oorzaak

Het is van essentieel belang dat er fundamenteel onderzoek wordt uitgevoerd. Daarbij gaan wetenschappers op zoek naar de oorzaak van de ziekte. Als de oorzaak duidelijk is, kunnen ze beginnen met de ontwikkeling van een geneesmiddel. Daarom is de Nederlandse Hersenbank (NHB) van onmiskenbare waarde voor de productie van een mogelijk medicijn. De NHB beschikt over hoogkwalitatief hersenweefsel en dat is nodig om onderzoeken uit te kunnen voeren. Ook hebben de wetenschappers diermodellen met de ziekte van Parkinson onder de loep genomen. Zij vertonen wel symptomen van de ziekte, maar zijn niet representatief voor het ziekteproces, zoals die in het menselijk brein plaatsvindt; “We hebben menselijk materiaal nodig om te zien wat de ziekte écht doet in het brein”, aldus prof. dr. Dick Swaab. Hij is hersenonderzoeker, neurobioloog, arts en oprichter van de Nederlandse Hersenbank.

Nieuwe behandelmethoden

En dat menselijk materiaal wordt verzameld met behulp van hersendonoren. Dit zijn mensen die ervoor kiezen om hun lichaam (in dit geval hersenen) over te dragen aan de wetenschap als zij komen te overlijden. De NHB ontvangt verschillende soorten hersenweefsel; van (neurologisch) gezonde hersendonoren tot aan donoren met uiteenlopende hersenaandoeningen (zoals Parkinson of Alzheimer). De NHB deelt dit hersenweefsel met wetenschappers over de hele wereld om meer inzicht te krijgen in de werking van het (zieke) menselijke brein. Gevolg is dat er betere behandelmethoden ontwikkeld kunnen worden.

Volgens Prof. dr. Inge Huitinga is het hersenweefsel van de NHB van superieure kwaliteit, omdat ze wereldwijd het snelste handelen met het weefsel; “De NHB is de enige Hersenbank in Nederland en neemt wereldwijd een unieke positie in. ‘Ons’ hersenweefsel heeft de kortste post mortem delay – we verkrijgen het gemiddeld binnen zes uur na overlijden van een donor. Nederland is klein, en dat is hierbij een groot voordeel: het is vanuit elke uithoek maximaal drie uur rijden naar het VUmc, waar de obductie plaatsvindt.”                                                    

 

Juiste diagnose Parkinson stellen

Prof. dr. Dick Swaab. is ervan overtuigd dat artsen die hersenweefselonderzoek uitvoeren het beste kunnen zien wat er in de hersenen gebeurd; “Hoe vernuftig de nieuwste MRI-technieken ook zijn, ze kunnen niet altijd de juiste diagnose stellen. Ze zien niet wat wij onder de microscoop kunnen zien in het hersenweefsel.” Er zijn mensen geweest die de klinische diagnose Parkinson hadden gekregen, maar dat bleek niet altijd uit hun hersenen toen zij na het overlijden onderzocht werden; “Vaak spelen meer pathologieën een rol. Bij de ziekte van Parkinson kan bijvoorbeeld ook de pathologie van de ziekte van Alzheimer aanwezig zijn. Daarom is het zo belangrijk om over goed gedocumenteerd weefsel te beschikken. Zonder obductie – onderzoek van het lichaam na overlijden – kun je geen zekere diagnose stellen, en die is vanzelfsprekend wel belangrijk. Die kennis hebben we nodig, voor toekomstige patiënten en voor de vooruitgang van de medische wetenschap.”

Neem contact op

Bent u op zoek naar particuliere thuiszorg? De Thuiszorg Student levert laagcomplexe thuiszorg en kan per direct starten. Bekijk ons hele zorgaanbod.

 

 

Auteur: Just

Just schrijft blogartikelen en doet werving en selectie